Mergi la conţinutul principal

Noutăți

Copilul revine la școală sau grădiniță: cum prevenim îmbolnăvirile?

Copilul revine la școală sau grădiniță: cum prevenim îmbolnăvirile?

Odată cu revenirea copiilor în școli și grădinițe, se observă o rată mai mare de îmbolnăviri. Aceasta se explică prin faptul că imunitatea lor învață să lupte cu noi virusuri și bacterii. În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus de tip nou se impun măsuri de protecție adiționale. Copiilor li se măsoară temperatura la intrare în școală, iar purtarea măștilor pe hol și în pauze, este obligatorie. De asemenea, este necesar să echipați copiii cu mijloace de protecție împotriva infecției: cu dezinfectant pentru mâini, mănuși, șervețele umede și uscate. Sunt restricții și la jocurile în recreație, întrucât aglomerațiile de copii sunt periculoase pentru sănătatea lor și pot duce la răspândirea infecției. De aceea, copiii vor trebui să respecte distanța între ei de minimum 1 metru, atât în timpul orelor, cât și la recreație. În grădinițe s-a micșorat numărul copiilor din grupe pentru a reduce la maximum posibilitatea îmbolnăvirii lor.

Se știe că noul coronavirus afectează persoanele de orice vârstă, dar până în prezent au fost raportate relativ puține cazuri de COVID-19 în rândul copiilor. Momentan, rujeola și gripa sunt considerate probleme mult mai serioase în rândul copiilor decât noul coronavirus. Fiind în plin sezon de gripă, părinții nu trebuie să se alarmeze și trebuie să-și amintească faptul că simptomele asociate COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu simptomele gripei sau răcelii comune - care sunt mult mai frecvente.

Copiii trebuie învățați de mici, obiceiurile sănătoase de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, cum ar fi:

 • Să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun;
 • Să tușească sau să strănute în pliul cotului sau într-un șervețel de unică folosință pe care să-l arunce apoi;
 • Să nu-și atingă ochii, gura sau nasul, dacă nu și-au spălat mâinile.

Metode de a menține regimul alimentar și fizic al copilului în carantină

Copiii se pot confrunta cu schimbări semnificative ale rutinelor (de ex.: închiderea școlilor și a grădinițelor, distanțarea socială, izolarea la domiciliu), care ar putea să le afecteze sentimentul de organizare, previzibilitate și securitate. Izolarea la domiciliu și lipsa interacțiunii și jocurilor cu semenii lor îi fac pe copii anxioși. Din cauză că le-ar putea fi dificil să înțeleagă ce văd online sau la TV, sau ce aud de la alte persoane, copiii pot fi deosebit de vulnerabili la sentimente de anxietate, stres și tristețe.

Îndrumările de mai jos ar trebui să vă ajute să vă faceți un plan și câteva idei despre cum să organizați timpul, cum să vorbiți cu copiii și cum să-i ajutați să se descurce chiar și în circumstanțele date.

Creați și păstrați obiceiuri zilnice

Creați împreună cu copilul vostru un program zilnic. Desenați împreună structura programului, astfel încât să reprezentați fiecare activitate, și includeți o cronologie generală pentru momentul în care fiecare din ele va avea loc

 • Organizați un program care să corespundă cu rutina zilnică pe care copilul a avut-o la grădiniță înainte de noua situație (mese, ore de joacă, pauze pentru gustări și somn, combinarea echilibrată dintre activitățile fizice, activitățile făcute în liniște și cele de învățare);
 • Includeți copiii în treburile și activitățile gospodărești zilnice, indicându-le exact sarcina sau un rol (aranjarea mesei, udarea florilor, împăturirea hainelor curate etc.);
 • Includeți în program activități zilnice pentru întreaga familie – petreceți timpul luând masa sau jucându-vă și odihnindu-vă împreună. Încercați să respectați programul, întrucât activitățile făcute cu regularitate îi ajută pe copiii mici să se simtă în siguranță și securitate.

Gătitul împreună cu copiii tăi poate lua mai mult timp, dar această experiență neprețuită poate deveni una dintre cele mai bune amintiri pentru copii.

Cum putem mânca sănătos în condiții de autoizolare la domiciliu?

Micul dejun

Este recomandabil ca la micul dejun să se consume alimente care conțin mai multe vitamine și minerale și mai puține grăsimi, cum ar fi fructele și pomușoarele. Prima masă a zilei trebuie să fie variată, să conțină atât carbohidrați, cât și proteine (ouă, carne, produse lactate, nuci). Această combinație ne oferă vitalitate și îndepărtează senzația de foame pentru mult timp. Unele din alimentele pe care ar trebui să le evităm la micul dejun sunt brioșele, gogoșile, produsele de tip fast food.

Prânzul

Un prânz sănătos înseamnă, de fapt, porția de vitalitate necesară întregii zile. Se recomandă:

 • 1/4 de platou de proteine din carne de vită, pui sau porc, pește (de apă dulce - șalău, crap, etc. sau de mare - sardine, ton sau macrou);
 • 1/4 de platou de carbohidrați din cartofi, pâine, paste făinoase, boboase sau orez (aproximativ, 70 grame de produs în formă uscată, înainte de preparare);
 • 2/4 de platou de zarzavaturi proaspete, fierte, înăbușite sau coapte (200gr).

Cina

Cina nu trebuie să fie grea, bucatele ușor de gătit și pentru prepararea cinei trebuie să ținem cont de unele sfaturi și să folosim legume proaspete sau preparate, carne degresată sau pește și adaos de uleiuri naturale lichide. Dacă preferați să serviți desert, acesta va fi mai sănătos dacă va conține fructe și pomușoare înghețate, proaspete sau uscate, cacao (fie 100% naturală ca băutură, fie în formă de ciocolată cu conținut de 70% cacao) și nuci sau semințe uscate.

Remedii naturale pentru sporirea imunității la copii

Cătina

Conține multiple vitamine: E, A, K, B2, B6, C. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decât în piersică, de 20 de ori mai mare decât în mărul pădureț, de 80 de ori mai mare decât în roșie, de 200 de ori mai mare decât în strugure. Cătina mai este numită tezaurul de vitamina C sau regina vitaminei C. Medicii recomandă următoarea rețetă: “Cătina proaspătă se zdrobește în blender, apoi se strecoară bine. Pasta rezultată se amestecă cu o cantitate dublă de miere de calitate. Din acest amestec care se păstrează foarte bine în locuri răcoroase se administrează între 1-2 lingurițe pe zi (chiar mai multe și mai des, în funcție de vârstă) amestecate în fructe sau cu apă. Important este de știut că nu se administrează după ora 18 pentru că este un produs energizant.”

Ghimbirul

Provine din Asia și se pare că este utilizat de mai bine de 5000 ani datorită proprietăților lui antioxidante. Rolul antioxidanților este acela de a permite corpului să se apere împotriva radicalilor liberi. Medicii îl recomandă și în lupta cu răcelile. “Este indicat în viroze ale tractului respirator superior, gripe, indigestie, senzația de greață, vărsături. Ghimbirul uscat este un bun expectorant. Ghimbirul proaspăt se pune în ceaiul de plante special ales în funcție de tipul răcelii, se zdrobește în mojar și se filtrează prin presare printr-o bucată de pânză curată. Inițial se pune puțin ghimbir și se mărește cantitatea treptat pentru că este ușor picant și copilul trebuie obișnuit cu noul gust. Este o metodă foarte bună și pentru creșterea poftei de mâncare și în combaterea paraziților intestinali.”

Mierea

Este un important remediu natural pentru creșterea imunității, deoarece conține enzime precum invertază, amilaza, catalaza, acizi lactic, gluconic, săruri minerale precum fier, potasiu, calciu, fosfor. “Mierea oferă o imunitate bună dacă digestia este corectă. Între mese putem da copilului să bea limonadă cu lămâie sau grapefruit și miere în care se pune puțină zeamă de ghimbir proaspăt sau mentă”, ne mai recomandă medicii.

Putem folosi un singur remediu natural, cât și un amestec al acestora pentru a spori efectul profilactic și terapeutic. Un astfel de amestec natural, gata de întrebuințat, este Imupret®.

Imupret® în drajeuri sau în picături orale este folosit:

 • în mod tradițional la primele semne de răceală şi în timpul răcelii (de exemplu, senzație de usturime şi dureri în gât, dificultăți la înghițire, tuse iritantă).
 • pentru prevenirea răcelilor sau pentru pregătirea copiilor înainte de grădiniță și școală.
 • după suportarea infecțiilor virale sau după o cură cu antibiotice, pentru restabilirea imunității.

Este indicat copiilor începând cu vârsta de 2 ani, adolescenților şi adulților.

Imupret® este un medicament ce conține o combinație unică din 7 extracte de plante medicinale (rădăcini de nalbă mare, flori de mușețel, părți aeriene de coada calului, frunze de nuc, părți aeriene de coada-șoricelului, scoarță de stejar, părți aeriene de păpădie), fabricat în Germania, folosind tehnologia Phytoneering, cu acțiune complexă în profilaxia și tratamentul infecțiilor respiratorii virale acute.