Mergi la conţinutul principal

Noutăți

Cum ieșim liniștiți din autoizolare?

Cum ieșim liniștiți din autoizolare?

În acest an ne confruntăm cu o situație nouă pentru generațiile noastre. Pandemia de Coronavirus de tip nou a făcut ravagii în întreaga lume, forțându-ne să ne autoizolăm, fie din cauza situației de urgență la nivel de stat, fie din cauza contactului cu o persoană pozitivă la Covid-19. Este un virus extrem de contagios și rezistent, care afectează puternic imunitatea organismului. În acest articol, vom prezenta informații despre cum putem fortifica imunitatea, mai ales în contextul ieșirii din autoizolare. Dar, mai întâi de toate, să ne amintim câteva informații utile despre noul coronavirus.

Covid-19 și manifestările sale

Virusul afectează întreg organismul, cu precădere tractul respirator - nas, gât, plămâni. Se transmite pe cale aeriană, prin picăturile respiratorii, dar și prin contact cu suprafețe contaminate. Perioada de incubație pentru SARS-CoV-2 este de cel puțin 1 zi și cel mult 14 zile, dar, în general, 5-7 zile. Simptomele care apar cel mai frecvent după contractarea virusului sunt: febra, tuse seacă și oboseala, uneori pierderea gustului și mirosului. Până la 98% dintre cei testați pozitiv pentru COVID-19 prezintă febră, dar există și cazuri când simptomatologia nu este dominată de febră, ci de tuse uscată, dificultăti de respirație, rinoree, durere în gât sau diaree la debut. Ulterior se poate complica până la insuficiență respiratorie. La marea majoritatea pacienților, infecția cu COVID-19 se poate manifesta sub forma simptomelor unei banale viroze respiratorii de care majoritatea oamenilor au suferit. Un pacient asimptomatic poate să rămână astfel pe toată durata bolii și să nu știe că a fost purtător al virusului. Acesta, însă, rămâne un timp îndelungat sursă de transmitere a infecției.

Cum ne afectează autoizolarea?

Autoizolarea ne reduce considerabil rata de mișcare. În criza creată, creierul își reduce instinctiv funcțiile superioare, cele care susțin planificarea pe termen lung, și trece într-un regim primitiv de reacție imediată la amenințări. Pe timp de pandemie, izolarea este adesea o experiență neplăcută. Separarea de cei apropiați, pierderea libertății, nesiguranța privind stadiul bolii și plictisul pot, uneori, duce la efecte dramatice.

Îngrijorările constante cu privire la situația actuală ne provoacă creșterea gradului de anxietate, afectându-ne direct sănătatea mintală și fizică. Stresul cronic afectează sistemul imunitar, astfel devenim mai vulnerabili în fața unei boli infecțioase. Dacă putem reduce stresul și anxietatea, vom putea ajuta corpul să reziste mai bine atacurilor. Majoritatea studiilor demonstrează că autoizolarea afectează oamenii negativ din punct de vedere psihologic,  oamenii prezentând inclusiv simptome de stres post-traumatic, confuzie și iritabilitate. Durata prelungită de carantină, teama de infecție, frustrarea, plictiseala, proviziile inadecvate, informațiile exagerate, pierderile financiare și stigmatizarea sunt printre factorii majori de stres.

Cum putem pregăti mai bine organismul atunci când ieșim din autoizolare?

Pentru reducerea stresului și anxietății sunt recomandate plimbările în aer liber, iar în cazul imposibilității ieșirii din casă sau apartament, de aerisit bine încăperile sau de petrecut mai mult timp la balcon, un regim alimentar și de somn echilibrat. În cazul contractării vreunei infecții respiratorii se recomandă să anunțați medicul Dvs, să urmați prescripțiile lui, care deobicei vă va recomanda la început un tratament cu plante medicinale.

În contextul actual, când ieșim din casă pe lângă respectarea distanței sociale, trebuie să ne asigurăm că purtăm mască, mănuși… că avem un sistem imunitar suficient de puternic ca să reducem la minim probabilitatea unei infecții respiratorii, mai ales a temutului Covid-19. Pentru a crește rezistența la infecții respiratorii - o alternativă bună o constituie preparatul Imupret, produs de către compania germană Bionorica, exclusiv din plante medicinale. Imupret poate fi folosit atât pentru profilaxia, cât și pentru tratamentul infecțiilor respiratorii. Florile de muşeţel, scoarţa de stejar, floarea de păpădie, frunzele de nuc, florile din coada-șoricelului, toate într-un singur preparat, cresc imunitatea noastră, ne feresc de viroze și ajută foarte mult în tratamentul lor. Imupret poate fi găsit în farmacii.

Să avem grijă de sănătatea noastră!