leaf

Noutăți

De ce copiii răcesc mai frecvent? Relația strânsă între vârstă și imunitate

De ce copiii răcesc mai frecvent? Relația strânsă între vârstă și imunitate

Trăim într-un mediu poluat, foarte aglomerat în zonele urbane, plin cu microorganisme neprietenoase, care ne pot îmbolnăvi grav, iar sănătatea optimă nu poate fi atinsă decât prin menținerea unui sistem imunitar sănătos, care funcționează corect.

Imunitatea este un sistem propriu de apărare a organismului împotriva agenților patogeni

Importanța lui fiziologică constă în identificarea patogenului (bacterii, viruși, fungi, paraziți) și generarea unui răspuns imun specific - sinteza de anticorpi împotriva agentului patogen, care îl vor neutraliza și distruge, cât și de a memora patogenul, pentru a putea reacționa și data viitoare când îl va întâlni.

Particularitățile răspunsului imun la copii și adulți.

Imunitatea la fiecare din noi este de tip înnăscută sau naturală – care o primim de la naștere și care nu se modifică pe parcursul întregii vieți, și dobândită, care se dezvoltă pe parcursul vieții, în rezultatul contactului nostru cu agenții patogeni sau în rezultatul vaccinării.

Așa cum am menționat mai sus, funcția de baza a sistemului imun este să depisteze, să neutralizeze și să distrugă agenții patogeni. Unul din principalele mecanisme, care ajută la atingerea acestui scop, este producerea de Anticorpi specifici împotriva acestor patogeni. Anticorpii mai sunt numiți Imunoglobuline.

Organismul nostru produce câteva tipuri de Imunoglobuline (Ig)

  • Ig A – se află în salivă, lacrimi, transpirație, precum și pe mucoasa tractului gastro-intestinal și respirator. Acești anticorpi previn pătrunderea agenților patogeni în organism. Nivelul de Ig A crește lent și este în cantități mici la copii (una din cauzele infecțiilor frecvente la copii).
  • Ig G – reprezintă cea mai numeroasă clasă de imunoglobuline și este principalul tip de anticorpi din sânge și lichidul intercelular (constitiue 75% din imunoglobulinele plasmei sangvine), astfel ele participă la controlul infecției în tot corpul. Este singurul tip de Ig care poate pătrunde prin placenta femeii însărcinate.
  • Ig M- este primul anticorp produs de organism atunci când este amenințat de agenți patogeni și este cea mai masivă și complexă imunoglobulină. Mai este numit anticorp de fază acută. IgM sunt primele imunoglobuline care încep să fie sintetizate la fătul uman (în jurul săptămânii 20).
  • Ig E – responsabile de declanșarea reacțiilor alergice.

Funcția imunitară a organismului este în permanentă dezvoltare și devine tot mai complexă odată cu trecerea anilor, și mai exact, atunci când organismul nostru învață să lupte împotriva invadatorilor străini.

În dezvoltarea Sistemului imun diferențiem 5 perioade critice:

  • Prima lună de viață a nou-născutului. Imunitatea în această perioadă este asigurată de Ig G materne.
  • De la 3 la 6 luni de viață. În această perioadă are loc secreția proprie de Ig M, căci anticorpii materni dispar, iar micul organism face cunoștință cu invadatorii străini din mediu inconjurător.
  • Al doilea și al treilea an din viață a copilului. Sistemul imun este deplin funcțional. Crește capacitatea de sinteză a Ig G. Din cauza dificitului de Ig A, copilul este predispus la infecții respiratorii frecvente. Această perioadă este critică și din cauza începerii frcventării grădinițelor, unde copii interacționează cu microflora altor copii din comunitate. În acesta perioadă dacă copilul face 7-8 episoade de răceala pe an, se consideră normal.
  • De la 4 la 6 ani. Sinteza de anticorpi atinge nivelul adultului, cu excepția Ig A. În această perioada dacă copilul face 5-6 episoade de răceală nu trebuie să ne alarmăm.
  • Adolescența. Pentru această perioada este caracteristic un Sistemul imun funcționabil și matur în totalitate. 4 episoade de infecții respiratorii pe an sunt considerate normă.

Astfel, din cele relatate mai sus, rezultă că Sistemul imun al copiilor suferă cele mai multe modificări pâna la vârsta școlară, de aceea expunerea copiilor la infecții comune are un rol crucial în formarea unui sistem imun puternic.

Totodată, nu uităm că copiii cu sistemul imun în plină dezvoltare sunt cei mai vulnerabili față de schimbările de temperatură în lunile septembrie - aprilie, deoarece organismul este mai solicitat, luptă excesiv cu factorii mediului și consumul de resurse și energie este mult mai mare.

Metode de întărire a imunității

Buna funcționare a imunității este esențială pentru orice vârstă. Nimeni nu este scutit în sezonul rece de o suprasolicitare a sistemului imun, de aceea ar trebui sa fim cât mai indulgenți cu corpul nostru și să luăm unele măsuri pentru a ajuta Sistemul imun sa funcționeze corect:

  • Un stil de viață activ, bazat pe o alimentație sănătoasă, hidratare corespunzătoare, cel putin 30 min pe zi mișcare și odihna calitativă ne va asigura un răspuns imun adecvat, care va face față agenților patogeni.
  • Alimentația. O dietă echilibrată este esențială în susținerea sistemului imun. În acest sens, un regim alimentar trebuie să fie alcătuit din alimente cu conținut bogat de vitamine, minerale, antioxidanți cum ar fi: citricele, broccoli, ardei gras, usturoi, ceapa, spanac, lactatele, migdalele, etc.
  • Igiena. Este important să avem grijă de igiena copilului și a spațiilor în care ne aflăm, dar fără excese. Un mediu steril va ”relaxa” imunitatea. Sistemul imun al celor mici trebuie învățat să lupte cu agenții patogeni, care vin în contact cu organismul și să-și dezvolte proprii anticorpi.
  • Imunizarea. E important să vaccinăm copiii conform programului național de vaccinare.
  • Călirea. Scopul principal al călirii este creșterea rezistenței corpului copilului la factorii de mediu nefavorabili. Acest lucru reduce semnificativ incidența bolilor, deoarece copiii căliți nu se tem de vânturi puternice, de variațiile bruște de temperatură sau hipotermie.
  • Fitoterapia. Oamenii au apelat la ajutorul plantelor medicinale încă din cele mai vechi timpuri, iar proprietăţile lor terapeutice au fost validate si de cercetările moderne. Sunt binecunoscute efectele pozitive ale usturoiului, măcieșului, echinaceei, cătinei, ghimbirului etc. Printre avantajele fitoterapiei se numără și soluțiile naturale pe bază de extracte standartizate, care acționează de sinestătător sau în completarea terapiilor medicamentoase. Un astfel de medicament natural este și Imupret® – fitopreparat german, ce prezintă o combinație unică de 7 plante medicinale cu acțiune complexă: întărește imunitatea, efect antiviral, antibacterian și anti-inflamator. Astfel utilizarea Imupret® în profilaxia și tratamentul infecției cu coronavirus este justificată științific.

Imupret® – când ai nevoie de o imunitate puternică!