Cine poate fi sigur că nu va răci niciodată, mai ales în perioada rece a anului? Nimeni, desigur.
Atunci când facem o infecție respiratorie, organismul nostru este suprasolicitat și este supus unui consum caloric mai mare. De aceea, este bine ca în această perioadă să îl aprovizionăm și сu vitamine și minerale necesare pentru a face față infecției. Respectiv, de la primele simptome de gripă sau răceală trebuie să acționăm în direcția întăririi sistemului imun.
Aceasta o putem realiza prin administrarea corectă a alimentelor și respectând câteva reguli simple.
Infecțiile respiratorii sunt însoțite de obicei de febră, ceea ce poate duce la deshidratarea organismului. Pentru a preveni complicațiie, este necesar să îi oferim organismului cantitatea necesară de fluide și electroliți.
Consumul a cel puțin 2 litri de lichide pe zi este regula de aur a hidratării. Pe lângă aceasta, hidratarea adecvată are și acțiune de fluidificare a mucozităților din bronhii și nas, mărind eficacitatea tratamentului expectorant (recomandat de medic).
Supa de pui, ceaiurile din plante, sucurile din fructe, la fel servesc ca sursă de hidratare.
Supa de pui este o sursă bună de vitamine, minerale și proteine, și este binevenită în special bolnavilor ce nu pot mânca alimente solide. Ceaiurile de plante sau ghimbir sunt binevenite datorită efectelor antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene. Iar sucurile din fructe sunt surse suplimentare de vitamine.
În perioada infecțiilor respiratorii trebuie de evitat consumul de alcool, deoarece el provoacă deshidratarea organismului.
Unele alimente posedă efecte favorabile asupra organismului, înlăturînd simptomele neplăcute și grăbesc procesul de vindecare. Printre acestea se enumăra:
Chiar dacă ne place să mâncăm ceva gustos și dulcișor, atunci când suntem bolnavi, este cazul să renunțăm la acest obicei. Cantitățile mari de glucide (zaharuri) din componența lor provoacă creșterea glicemiei, participă la declanșarea procesului inflamator, servesc ca mediu favorabil pentru dezvoltarea florei patogene și scad rezistența organismului față de microbi.
Dacă totuși nu puteți să renunțați la consumul dulciurilor, mierea este alternativa potrivită, ce vine la pachet cu o serie de beneficii și va satisface nevoia organismului de substanțe nutritive și va întări sistemul imun.
În cazul alimentelor procesate, supunem organismul la un efort suplimentar pentru prelucrarea lor. Ar fi bine să le înlocuim cu legume proaspete, carne, pește, prelucrate termic prin fierbere sau coacere, etc.
Unii pacienți în infecții respiratorii pot manifesta și probleme digestive, cum ar fi greața, scăderea poftei de mâncare, crampe abdominale, diaree.
Așa cum s-a menționat mai sus, pentru a funcționa mai bine, organismul are nevoie de energie, iar aceasta noi o putem obține prin alimentația sanatoasă și regulată. Pentru a nu suprasolicita sitemul digestiv, gustările trebuie să fie făcute în porții mici, însă cu intervale dese între ele.
Fiecare din noi își are alimentele sale preferate, pe care iubim să le mâncăm și atunci când suntem bolnavi, dar nu trebuie sa ne axăm doar pe consumul lor și să defavorizăm pe celelalte. Trebuie să avem un meniu variat, deoarece sinergia dintre nutrienți este mai importantă decât fiecare produs în parte. Orice aliment consumat în exces poate dăuna!
În perioada răcelii și imediat după ea, e foarte important să luăm măsuri suplimentare pentru o imunitate mai puternică. Adăugați la tratament fitopreparatul german Imupret®!
Datorită compoziției sale naturale, extract din 7 plante medicinale, Imupret® întărește imunitatea, posedă efect antiviral și antimicrobian și reduce intensitatea simptomelor, datorită efectului antiinflamator.
Imupret® – când ai nevoie de o imunitate puternică!